Amadeus Lyceum

Cultuurprofiel

Op het Amadeus Lyceum bereiden we leerlingen voor op de dag van morgen. De wereld verandert ongelooflijk snel. Met al die veranderingen moet je goed om kunnen gaan, nu en later. We zijn een cultuurprofielschool. Ons doel: dat de leerling de wereld van nu vol bezinning in kunt gaan. 

Zelfsturing en persoonlijke ontwikkeling

Op het Amadeus geven we leerlingen graag de regie over hun eigen ontwikkeling en leerproces. Ze leren zelfstandig werken, worden verantwoordelijk voor hun eigen planning en leren de gevolgen inschatten van de keuzes die ze maken. Ze krijgen bovendien alle ruimte om zichzelf te ontwikkelen: om te ontdekken wie ze zijn, wat ze leuk vinden en waar ze goed in zijn.

Respect en dialoog

Daarbij krijgen leerlingen intensieve begeleiding, die past bij de leerling, maar ook binnen het onderwijsschema van de school. Niet alleen van de mentor en experts (docenten), maar ook van anderen. Op het Amadeus werken we namelijk allemaal samen. We helpen elkaar, gaan de dialoog aan en luisteren naar elkaar, op een respectvolle manier.

Nieuwsgierigheid 

Om creatief en zelfsturend te kunnen werken, heb je als leerling een gezonde dosis nieuwsgierigheid nodig. Niet alleen naar wie je zelf bent en kunt, maar ook naar wat anderen beweegt en hoe hun wereld eruitziet. Het Amadeus wil bij leerlingen de wens aanwakkeren om verder te kijken. Om het onbekende te onderzoeken en in gesprek te gaan met elkaar, bekenden en vreemden. Dat doen we met prikkelend onderwijs, met opdrachten en gastdocenten uit ‘het echte leven’.

Creativiteit

Het Amadeus Lyceum is een cultuurprofielschool. Dat betekent dat we veel bezig zijn met kunst, cultuur en media in ons curriculum. Dit helpt leerlingen om zich te uiten, creatiever te denken en om meer te leren over de wereld, zichzelf en anderen. In de verschillende leerjaren zijn er talloze (buitenschoolse) activiteiten en cursussen die leerlingen uitdagen, binnen hun eigen interesses en talenten.