Hogeschool voor de Kunsten Utrecht

HKU (Hogeschool voor de Kunsten Utrecht) onderscheidt zich met hoger onderwijs in de kunsten en de media en is een drijvende kracht in opleidingen en innovatie voor de creatieve industrie.

Nieuwe verbindingen, nieuwe toepassingen

Het motto van HKU is ‘nieuwe verbindingen, nieuwe toepassingen’. We stimuleren samenwerking tussen verschillende disciplines, die tot onverwachte idee├źn leidt: de verbindingen. We vinden het ook belangrijk dat je al tijdens je studie nadenkt over welke plek jij als kunstenaar in de wereld hebt: de toepassingen.

Negen schools

Aan HKU studeren 4400 studenten aan negen schools: Beeldende Kunst, Design, Muziek en Technologie, Games en Interactie, Kunst en Economie, Media, Utrechts Conservatorium, Theater en HKU College. HKU heeft vier expertisecentra die onderwijs en onderzoek in de verschillende disciplines verbinden.

Kunsteducatie

 1. docent beeldende kunst en vormgeving
  Aan de slag als docent? Educatief medewerker in een museum? Of als beeldend kunstenaar met veel oog voor de omgeving?
  Bij de Bachelor of Fine Art and Design in Education is er veel aandacht voor jouw beeldende ontwikkeling en hoe je met kunst jouw betrokkenheid bij de wereld kunt uitdragen. Je wordt niet alleen opgeleid als kunstvakdocent, maar maakt zelf ook beeldend werk.
 2. docent beeldende kunst en vormgeving – deeltijd
  Deze opleiding maakt het ontwerpers en kunstenaars mogelijk om in twee jaar een onderwijsbevoegdheid te halen die toegang geeft tot het lesgeven op eerstegraads niveau.
 3. docent muziek
  De Bachelor of Music in Education (opleiding Docent Muziek) leidt je op tot muziekdocent met een eerstegraads onderwijsbevoegdheid. Je kunt lesgeven in het basis- en voortgezet onderwijs, het middelbaar beroepsonderwijs en het hoger onderwijs. Ook kun je aan de slag bij organisaties voor kunsteducatie en ensembles, orkesten en podia.
 4. docent theater
  Met de studie Bachelor Theatre in Education word je opgeleid tot Docent Theater. Je bent bekwaam en bevoegd om in het onderwijs te kunnen werken, van primair onderwijs tot en met hoger beroepsonderwijs. Naast het onderwijs bereid je je ook voor op andere werkvelden.
 5. Master of Education in Arts
  De Master Education in Arts (Master Kunsteducatie) leidt kunstvakdocenten, kunstenaars, (technologisch) ontwerpers, kunstmanagers en CMV’ers op die een innovatieve en inspirerende rol spelen in de kunsteducatie.

Missie

De missie van HKU is het zo goed mogelijk opleiden van daartoe getalenteerde studenten in vrije, uitvoerende en toegepaste kunst- en mediadisciplines en daaraan grenzende educatieve, technische en economische vakgebieden.

Onderzoek, expertisecentra, labs, lectoraten

De expertisecentra leggen verbindingen tussen de schools, opleidingen, werkvelden en aandachtsgebieden. Labs hebben een experimenteer- en onderzoeksfunctie. Lectoraten doen relevant onderzoek en zijn succesvol in het realiseren van externe samenwerkingsverbanden.